Bedensel ya da zihinsel engelleri bulunan kişilere yasalar tarafından bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır. Ancak engelli kişilerin bu ayrıcalıklardan yararlanabilmeleri için engellerinin ayrıntılı olarak belirtildiği engelli raporuna ihtiyaçları vardır. Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 ve üzeri derecede engelli olduğu yetkili kurum ve hekimler tarafından tespit edilmelidir.
Rapor alabilmek için başvururken kişinin kimlik fotokopisi ve beş adet vesikalık fotoğraf ve engelli raporu almak istediğinizi belirten bir dilekçeye ihtiyacınız vardır. Engelli raporunu devlet ya da üniversite hastanelerinin sağlık kurullarından dilediğinizden alabilirsiniz. Raporun geçerli olabilmesi için başhekim tarafından onaylanması gerekir. Engelli raporları süreli ya da süresiz olarak ikiye ayrılır. Rahatsızlığın herhangi bir tedavisinin olmaması durumunda rapor devamlı olarak verilecektir.
Aksi durumda ise rapora belirli bir süre kısıtlaması getirilecektir. Eğer raporunuz süreli ise raporun süresi dolduğunda tekrar muayeneden geçmeniz ve gerekiyorsa özürlü raporunu yeniletmeniz gerekir. Engelli raporu sayesinde kişinin çalışacağı ya da çalışamayacağı alanlar ayrılmış olur. Bunun dışında kendilerine özel olarak ayrılan sosyal haklardan da yararlanmaları mümkündür.
ENGELLİ RAPORU SORGULAMA İÇİN :