Genel sağlık sigortası çalışan işçi ve memurların haklarını güvence altına almak amacıyla işvereni tarafından yapılması zorunlu olan bir devlet sistemidir. Çalışan işçi ya da memurun çalıştığı süre içerisinde sağlık sektöründen ücretsiz yararlanmasını sağlayan bu sistem ileride emekli olma halinde de belli kazanılmış haklar oluşturmaktadır.
Genel sağlık sigortası nedir?
Genel sağlık sigortası ile çalışan işçi ya da memur sınıfı sosyal güvenlik kanunun mecbur kıldığı gün sayısı kadar çalışırsa kazanılmış pek çok hakka sahip oluyor. Emekli olduğunda çalıştığı yıl üzerinden prim hesaplamasına ve çalıştığı yıllara göre hesaplama yapılarak toplu para alma imkânına sahip olabiliyorlar.
Ve emekli oldukları zaman çalıştığı yıllar ve primler üzerinden sosyal güvenlik kurumunun yaptığı hesaplama ile aylık düzenli bir maaş alabiliyorlar. Genel sağlık sigortası yani GSS sistemine bağlı olmadan çalışanların her hangi bir sosyal hakkı ne yazık ki olamıyor. Sosyal güvence çalışan işçi ya da memurun emeklilik hayatında bir nebzede olsa rahat etmesine olanak sunarken genel sağlık sigortası yapılmadan çalışanlar bir tek kuru maaş ile kaybedilmiş yıllara sahip oluyor. Bin bir güçlükle zor koşullarda çalışmış olmalarının ilerleyen yıllarda maalesef bir getirisi olmuyor.
Oysa genel sağlık sigortası yapılmış kişiler pek çok sosyal güvenceye tabi oluyorlar. Ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanırken genel sağlık sigortası olmadan çalışanlar hastalandıklarında bile hastane, doktor ve ilaç masraflarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI SORGULAMA İÇİN