Beyanname kişilerin vergi ödemelerini yapması için hazırlanan belgelerdir ve bu belgeler üzerinden kişiler beyanname ile vergi ödemelerini gerçekleştirebilmektedir. Kişilerin beyanname verme sırasında belirli süreleri geçirmesi gerekmektedir ve son ödeme tarihi sonrasında yapılan ödemelerde cezai işlemler uygulanmaktadır.
Herhangi bir ceza ödemek istemeyen ve zamanında işlemlerini yapmak isteyen kişilerin bu bakımdan sonra ödeme tarihlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Süresinde verilmeyen beyannameler için verilen cezalarda 3 farklı kriterler göz önünde tutulmaktadır ve bu kriterlere göre de ne kadar cezanın ödeneceği farklı şekillerde hesaplanmaktadır.
Beyanname Cezaları Ne Kadar?
Süresinde verilmeyen beyannamelerde kişilerin kendi iradesi ile giderek beyanname vermesi en uygun yöntemdir ve bu sayede verilecek ceza vergi tutarının sadece yüzde ellisi ile sınırlandırılmaktadır. Bu açıdan ödeme süresi geçmiş olduğu durumlarda kişilerin hemen gidip ödeme yapması en az ceza ile kurtulmasını sağlayacaktır. Fakat kaçakçılık yapmak ya da beyanname vermeyen kişileri bu konuda alacağı cezalar çok daha yüksek olmaktadır. Daha fazla ücret ödemek istemeyen kişilerin bu konuda mutlaka dikkatli olması gerekmektedir.
Resmi mevzuatlardan beyanname ile ilgili tüm detaylar belirtildiği gibi süresinde ödenmeyen beyanname cezaları ile ilgili detaylar açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu bakımdan kişilerin süresi geçirdikten sonra ne kadar ceza ödeyeceği ile ilgili bilgiler de internet üzerinden sunulmaktadır. Yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda verilecek cezalar şu üç şekilde gerçekleşir;
- Mükellef kendi beyan eder ise, vergi tutarının %50 si kadar
- İdare tespit eder veya inceleme sonucu çıkar ise, hesaplanan verginin bir katı tutarında.
- VUK 359. Madde de sayılı kaçakçılık suçları nedeniyle ortaya çıkarsa, hesaplanan verginin 3 katı tutarında