Kişilerin işlediği suçlar sonrasında alabileceği cezalar arasına denetimli serbestlik de bulunmaktadır. Denetimli serbestlik para cezası gibi farklı ceza türlerinden birisidir ve bu cezanın verilmesinin en önemli amacı kişilerin ailesiyle birlikte herhangi bir bağı kopmadan cezasına çekebilmesi ve yaşamına devam edebilmesidir.
Denetim Serbestlik Nasıl Sağlanır?
Denetimli serbestlik verilen bir kişinin gözlemi sürekli yapılmakta ve denetim altında tutulmaktadır. Bu bakımdan kişilerin denetimli serbestlik cezası aldıktan sonraki süre içerisinde dikkatli olması ve herhangi bir suç işlememesi gerekir. Bu tür suçların işlenmesi halinde kişilerin alabileceği cezalar çok daha yüksek olabilmektedir. Bu nedenle Denetim serbestlik para cezası durumlarında kişilerin mutlaka durumu ile ilgili genel bir bilgi alması ve herhangi bir suç işlememesi gerekir.
5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun 105/A maddesiyle getirilen düzenlemeler denetim serbestlik ile ilgili tüm detayları içermektedir. Bu bakımdan denetim serbestlik para cezası gibi konular hakkında bilgi almak isteyen ya da mevcut bir sorunu mevzuatlara göre çözmek isteyen kişilerin ilgili maddeye göz atması yeterli olacaktır.
Kişilerin denetim serbestlik para cezası gibi durumlarda aynı zamanda belirli bir süre cezaevinde yattıktan sonra da dışarı çıkabilmesi mümkündür. Bu konuda verilen örneklerle 3 yıl ceza alan bir kişinin 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra kalan bir yılını denetimli serbestlik ile geçirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu bakımdan denetim serbestliği konusunda oldukça kapsamlı mevzuatlar hazırlandığından dolayı kişilerin durumuna göre bu imkandan yararlanması mümkün olacaktır. Belirtilen imkanın sağlanabilmesi adına kişilerin sicilinin temiz olması ya da işlenen suçun oldukça basit olarak görülmesi gerekmektedir. Böylece kişilerin daha iyi bir şekilde cezasını çekebilmesi sağlanacaktır. fakat aksi durumlarda herhangi bir imkanı sağlaması mümkün olmayacaktır