İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

İşsizlik maaşı gibi devlet tarafından sigortası olan kişilerin istenmeyen durumlarda maddi yönden mağdur olmasını önlemek adına düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sonucunda da kişilerin herhangi bir maddi sıkıntısı olmadan yeni bir iş bulabilmesi amaçlanmaktadır. Bu bakımdan ülkemizde işsizlik sigortası için başvuru oranı ve ödenen miktar da oldukça yüksektir. İşsizlik maaşı konusunda kişilerin bazı kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Aksi halde herhangi bir şekilde işsizlik maaşından yararlanılması mümkün olmamaktadır. Kişiler işsizlik maaşı için başvuru yapsa da kurum tarafından bu başvuru olumsuz bir şekilde değerlendirilerek kişiye herhangi bir maaş bağlanmayacaktır.
İşsizlik Maaşı Şartları
İşsizlik maaşı için getirilen şartlar şöyledir;
• Kişinin kendi kusuru dışında, istemeyerek işten kovulması, iş bıraktırılması
• Hizmet akdinden önceki 120 gün boyunca prim ödemesi yapmak
• Son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası için prim ödemek
• İşsiz kaldıktan sonraki en geç 30 gün içerisinde başvuru yapmak
Bu şartların taşınması halinde kişilerin işsizlik maaşı için başvuru yapması mümkündür. Bu şartlar dahilinde yapılan başvurular kurum tarafından onaylanarak kişiye maaş bağlaması yapılmaktadır.
İşsizlik Maaşı Hesaplaması
İşsizlik maaşı hakkı kazanan kişilere verilecek ücretler de belirlenmiş durumdadır. Buna göre asgari ücretle bir iş yerinde çalışan ve işten ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı için başvuru yapan kişiler aylık 425 TL işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır. Bu ödeme en fazla 300 gün kadar yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir